Door deze moeilijke Corona tijd heeft ook uw kerk het financieel moeilijk. Wij zijn met alle vrijwilligers dag en nacht bezig om alle taken uit te blijven voeren zover dat in deze Corona tijd mogelijk is. Wat dacht u bijvoorbeeld van onze schoonmaakploeg die voor en na iedere viering of uitvaart de hele kerk moet ontsmetten?

Wij vragen uw steun om uw geliefde kerk te blijven onderhouden en te steunen. Hieronder leggen wij uit, hoe u de Nicolaaskerk kunt steunen.

De Collecte in een nieuw jasje - Crowdfunding

Crowdfunding is een term die de laatste jaren steeds vaker te horen is, maar eigenlijk is het een heel ouderwets principe in een nieuw jasje. Crowdfunding betekent, dat je met een grote groep mensen gezamenlijk een mooi project financiert. Voorheen werd vanaf de kansel, het podium of vanuit een kerkblad een oproep gedaan tot het doen van een gift (de collecte) om mensen in staat te stellen bij te dragen aan het gemeenschappelijke doel. Met crowdfunding kunt u nu kiezen aan welk doel u zou willen bijdragen.

Direct en veilig ONLINE betalen met iDeal

Het onderdeel "Collectes" op deze website is gekoppeld aan de mogelijkheid van direct en veilig online betalen met iDeal. U kunt zelf een bedrag kiezen, wat u wilt overmaken. Dit bedrag wordt direct bij het reeds gestorte bedrag van de collecte opgeteld en zodoende kunt u zich verheugen, wanneer u de real-time tellers van de collectes met uw gift ziet ophogen! Iedere storting is een stapje dichter bij het doel.

Eenmalige gift

Het kan zijn, dat u de Nicolaaskerk ‘zomaar’ extra wilt steunen. Een eenmalige gift kunt u doen door het overmaken van een door u bepaald bedrag. U ontvangt dan een schriftelijke bevestiging als bewijs voor de fiscale giftenaftrek.

Periodieke gift

Het is ook mogelijk om een gift over meer jaren te laten lopen in de vorm van een periodieke schenking. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een fiscaal aantrekkelijke lijfrente die u voor minimaal vijf achtereenvolgende jaren aangaat.

U kunt periodieke giften doen via een schriftelijke overeenkomst tussen u en een algemeen nut beogende instelling (ANBI). U mag kiezen of u de gift vastlegt in een notariële akte of dat u deze vastlegt in een schriftelijke overeenkomst om voor aftrek in aanmerking te komen. Het formulier ‘Periodieke gift in geld’ van de Belastingdienst kunt u HIER downloaden.

Geefwet maakt giften fiscaal aantrekkelijk

Omdat de Nicolaaskerk (de Drie Eénheid parochie) een Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI) is, mogen particulieren in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de eenmalige of periodieke gift aftrekken (1,25-regeling in de Geefwet). Voor deze verhoging geldt een maximum van € 1.250. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.

Voor zowel een éénmalige gift als een periodieke gift geldt de verhoging van 25% over een maximale gift van € 5.000. Het verschil tussen een eenmalige en een periodieke gift is gelegen in de giftenaftrek. Bij een eenmalige gift gelden een aftrekdrempel (1% verzamelinkomen box I, II, III) en een aftrekplafond (10% verzamelinkomen). Deze gelden niet bij een periodieke gift; een periodieke gift is altijd volledig aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Nalatenschap (erfenis/legaat)

Door de Nicolaaskerk tot erfgenaam of legataris te benoemen, laat u iets achter dat uiterst waardevol is voor de toekomst. Ook kunt u per legaat roerende of onroerende goederen aan de kerk nalaten. Dit moet uiteraard worden vastgelegd in een testament, opgemaakt door een notaris. Door een erfstelling kan een nalatenschap geheel of gedeeltelijk aan de Nicolaaskerk toevallen. Als u de kerk een legaat schenkt, wordt in uw testament het bedrag of percentage vermeld dat u heeft bepaald.

Fonds op naam

Een bijzondere vorm van schenken of nalaten is een fonds op naam. U kunt een eigen fonds op naam oprichten door een schenking bij leven (eventueel via een lijfrenteconstructie) of door een beschikking in uw testament. U bepaalt zelf de naam en het doel van het fonds. Vanzelfsprekend moet de bestemming wel passen binnen de doelstellingen van de Nicolaaskerk. De kerkcommissie van de Nicolaaskerk zorgt voor het beheer van het vermogen en een heldere jaarlijkse rapportage.

Tot slot

Penningmeester Carel Bloemsma is van harte bereid u te adviseren over de fiscale en notariële kanten van schenken en nalaten. Als u hem een mail stuurt via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , neemt hij graag telefonisch contact met u op.