In de mis van 5 december is in de Nieuwegeinse Nicolaaskerk de eerste Van Heukelumpenning uitgereikt. De ontvanger van deze penning is José Schults, die al vele jaren tal van vrijwilligerstaken vervult.

Jose penning

Ronald Walsteijn, voorzitter Nicolaaskerk: “José is al een hele lange tijd een onmisbare schakel voor onze kerk. Nu zij heeft aangegeven het iets rustiger aan te willen gaan doen, was het een goed moment om via de nieuwe penning onze dankbaarheid aan haar uit te spreken”.

Oorkonde

Binnen de Nicolaasparochie zijn veel vrijwilligers op allerlei terreinen actief. Sommige van deze vrijwilligers vervullen al jarenlang een bijdrage aan allerlei activiteiten en werkzaamheden of hebben op een andere wijze bijzondere verdiensten geleverd.

Voor dit soort bijzondere vrijwilligers is als blijk van waardering de Van Heukelumpenning in het leven geroepen. De penning is vernoemd naar de oprichter van de Nicolaaskerk, Gerardus Wilhelmus van Heukelum (1834-1910) en gaat vergezeld met een oorkonde.

Pastoor Van Heukelum

Parochianen kunnen vrijwilligers voordragen door een voorstel met uitgebreide motivatie in te dienen bij de Kerkcommissie. Daarnaast kan de Kerkcommissie op eigen initiatief vrijwilligers eren met de Van Heukelumpenning. De penning is ontworpen naar model van de penning die pastoor Van Heukelum zelf kreeg in 1909 ter gelegenheid van zijn 50-jarig priesterjubileum.

Walsteijn: “Het leuke van dit eerbetoon is niet alleen dat er een bijzondere vrijwilliger in het zonnetje wordt gezet, maar ook dat pastoor Van Heukelum uit de vergetelheid wordt gehaald. Deze man heeft namelijk best wel wat betekent. Hij was bijvoorbeeld een vermaard kunstkenner en heeft onder andere het Aartsbisschoppelijk Museum opgericht, dat later is opgegaan in museum Catharijneconvent. Het is ook niet voor niks dat er een straat in Jutphaas naar hem is vernoemd”.