kerk 15

Voordat de Sint-Nicolaaskerk in 1875 in gebruik werd genomen, werd al vanaf 1688 gekerkt in de schuurkerk aan het Overeind (nu: de Malapertweg). Deze schuurkerk stond ongeveer daar waar nu de Structuurbaan en de Malapertweg elkaar kruisen. Dit kerkje was inmiddels te klein geworden. Daarom werd in 1870 een stuk bouwgrond aangekocht, gelegen op de plaats waar nu de Schoolstraat loopt, met de bedoeling om daar een nieuwe kerk te bouwen. In verband met problemen met zijn gezondheid vertrok de zittende pastoor C.H. van der Grindt begin maart 1873 naar een kleinere parochie (Benschop).

Orgel kleinHet orgel van de St. Nicolaaskerk dateert van omstreeks 1525 en is toegeschreven aan Jan Covelens. Het heeft als 'zwaluwnest' tegen de wand van de Nieuwezijdse Kapel te Amsterdam gehangen. In 1636 voorzag Levinus Eekman het van een tweede klavier. Na verloop van tijd werd het instrument op de zolder van de kapel opgeslagen, totdat pastoor van Heukelum uit Nieuwegein het in 1871 kocht voor de nog te bouwen St. Nicolaaskerk. Vanwege de rijk gedecoreerde laatgotische kas heeft het indertijd de toon aangegeven voor het ontwerp van de kerk en haar interieur. Het beeldhouwwerk van de kas is gerestaureerd door Friedrich Wilhelm Mengelberg. Maarschalkerweerd bouwde in de kas een nieuw orgel, met gebruikmaking van veel oorspronkelijk pijpwerk. De dispositie werd romantisch en registers als Gemshoorn, Tertiaan, Sesquialter en Quint moesten het veld ruimen ten faveure van de Flûte Harmonique, Doublette, Fernfluit en Violoncel.

In 1967 werd het instrument gerestaureerd door J.J. Elbertse & Zoon te Soest, die daarbij onder andere de gehele klaviatuur vernieuwde.

Bronnen: Utrechts Orgellandschap door Bert Wisgerhof en de kerkgids van de Taborparochie Nieuwegein.

HGT nicolaaskerk microfoon
Heeft u zich ooit wel eens afgevraagd, hoe het zit met de geluidsinstallatie in de Nicolaaskerk?
Hieronder het verhaal van HGT uit Veenendaal. De HGT vakspecialisten hebben de geluidsinstallatie in de Nicolaaskerk geleverd en verzorgd. Een project met de nodige uitdagingen, maar het resultaat mag er zijn!

De opdracht

Een geluidsinstallatie die zo eenvoudig werkt, dat iedereen die kan bedienen. Dat was de wens in de Nicolaaskerk te Nieuwegein. Dus heeft HGT een installatie gemaakt die je alleen nog maar aan en uit hoeft te zetten. De rest wordt onder de motorkap geregeld. Uiteraard is het ook mogelijk om de regie in eigen handen te nemen en zelf de installatie te bedienen.