HGT nicolaaskerk microfoon
Heeft u zich ooit wel eens afgevraagd, hoe het zit met de geluidsinstallatie in de Nicolaaskerk?
Hieronder het verhaal van HGT uit Veenendaal. De HGT vakspecialisten hebben de geluidsinstallatie in de Nicolaaskerk geleverd en verzorgd. Een project met de nodige uitdagingen, maar het resultaat mag er zijn!

De opdracht

Een geluidsinstallatie die zo eenvoudig werkt, dat iedereen die kan bedienen. Dat was de wens in de Nicolaaskerk te Nieuwegein. Dus heeft HGT een installatie gemaakt die je alleen nog maar aan en uit hoeft te zetten. De rest wordt onder de motorkap geregeld. Uiteraard is het ook mogelijk om de regie in eigen handen te nemen en zelf de installatie te bedienen.

De Sint-Nicolaaskerk is een Rooms-Katholieke kerk gebouwd in 1875. Deze monumentale kerk kenmerkt zich door haar neogotische interieur. Bijzonder zijn hier ook de laat-middeleeuwse kunstwerken. Om in zo’n indrukwekkend mooi kerkgebouw een moderne geluidsinstallatie te plaatsen, gaf wel de nodige uitdagingen.

Waar komt de apparatuur te staan? Hoe gaat alle bekabeling lopen? Hoe integreren we de apparatuur in de kerkzaal zonder inbreuk te doen op de esthetische waarde van het gebouw?

HGT nicolaaskerk luidsprekers2

De UITVOERING

Waar mogelijk werd gebruik gemaakt van bestaande leidingen. Maar soms moest de bekabeling helemaal boven het gewelf lopen om van het ene deel van de kerk naar het andere deel te komen. De sfeermicrofoons zijn onzichtbaar geplaatst bij een paar ornamenten ergens hoog in de kerk. De luidsprekers zijn lange zuilen van het merk Fohhn. Deze hebben bereik tot achter in de kerk. Tijdens de test vooraf werd duidelijk dat een paar forse luidsprekers voldoende spraakverstaanbaarheid tot achterin de kerk moesten waarborgen.

Echter, na oplevering bleek dat de luchtbehandelingsinstallatie tijdens de koude dagen herrie maakte. Dit opgeteld bij een nagalm van meer dan 4 seconden zorgde ervoor dat de spraakverstaanbaarheid te slecht werd. Door halverwege de kerkzaal een paar kleine luidsprekers bij te plaatsen, is de spraakverstaanbaarheid nu echt goed in de hele kerk.

HGT nicolaaskerk luidsprekers

Naast de draadloze microfoons zijn er meer onderdelen draadloos uitgevoerd. Zo was er in de kerk geen internet meer beschikbaar. Middels een straalverbinding vanuit de parochie is dit alsnog gerealiseerd. Ook de galerij onder de klokkentoren was niet bereikbaar met bekabeling. De luidspreker hier wordt ook gevoed middels een draadloze verbinding. De organist voorzien van een draadloze video verbinding, zodat deze vanachter het Maarschalkerweerd orgel kan zien wat er in de kerk gebeurt. Tot slot is onlangs een bluetooth verbinding met de geluidsinstallatie toegevoegd, zodat op afstand (via de PC) geluidsbestanden (b.v. ook vanaf CD) ten gehore gebracht kunnen worden.

HGT nicolaaskerk apparatuu

Het RESULTAAT

Uiteraard heeft HGT ook deze componenten vrijwel onzichtbaar weten te realiseren. Al met al een eenvoudige, zeer goed klinkende geluidsinstallatie, onopvallend geïntegreerd in een schitterend kerkgebouw.

HGT nicolaaskerk fisheye Deze tekst en het beeldmateriaal is met toestemming overgenomen van de website van HGT. HGT realiseert zeer geavanceerde audio visuele projecten (zoals geluidsinstallaties, beeldinstallaties, KerkTV, of theaterverlichting). Wilt u meer hierover weten? Bezoekt u dan de HGT website